BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

header-ad

SuPerKultura 3 – povodom Dana planeta Zemlje




SuPerKultura 3 – povodom Dana planeta Zemlje

Kako je otok Vis još krajem veljače postao kulturni i edukativni centar koji ugošćuje brojne domaće umjetnike i pedagoge te svojim otočanima, djeci i odraslima, omogućuje pristup kontinuiranim kvalitetnim sadržajima našom „SuPerKulturom“, njezino novo izdanje koje najavljujemo za vikend 19.-22.4.  dogodit će se u čast našem planetu.  
Stoga ćemo program i započeti na tu temu. U Komuni u Komiži 19.4. u 20h održat će se otvoreno predavanje za javnost Ante Radonića: "Čudesni svjetovi Sunčeva sustava" nakon kojeg će biti noćno promatranje neba kroz teleskop.

Više o predavanju: Oko naše zvijezde-Sunca kruži nebrojeno mnoštvo nebeskih tijela. U ovom predavanju upoznat ćemo planete, njihove mjesece, asteroide, komete. Vidjet ćemo kako izgledaju njihove površine i što se sve tamo nalazi. Svemirske letjelice poslale su nam spektakularne snimke izuzetno zanimljivih i neobičnih prizora od kojih zastaje dah. Mnoga otkrića iznenadila su i zbunila znanstvenike. Predavanje će biti popraćeno mnoštvom slika.

Ante Radonić preko 40 godina radio je u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla"u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir”(od 1970.) te za časopis "Priroda" Hrvatskog prirodoslovnog društva. Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskog radija utorkom od 20:00 do 22.00 sata (već 21 godinu, od 1997.). Česti je gost u emisijama na radiju i televiziji gdje komentira događaje i dostignuća u svemirskoj tehnologiji i istraživanju svemira. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014.).

U kazališnom programu ZIMSKOG TEATRA NA VISU dolazi nam „Mala crvena kuća“ za djecu 3-10g u izvedbi Mejreme Reuter u dvorani Spomendom u Komiži u petak 20.4. u 11h. MALA CRVENA KUĆA je priča o kući bez vrata, bez prozora s dimnjakom u sredini i sa zvijezdom unutra. Tajna koja se provlači kroz priču sjedinjuje sve aktere u glazbeno scenski doživljaj u kojem su potrebni samo dobra volja i pregršt mašte. Stekla je veliku popularnost, ne samo među djecom nego i roditeljima jer nakon predstave djeca jedu voće bez da ih se na to posebno nagovara.

Ulaz na predstavu je 25kn, a besplatni prijevoz za djecu iz Visa u Komižu i natrag omogućio je  Nautički centar Komiža.

Mejrema je rođena i školovala se u  Splitu, a potom je diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U hrvatskim kazalištima glumila je par godina, a onda otišla u Afriku na mjesto predavača na Američkom sveučilištu u Kairu gdje je na katedri za teatar predavala glumu, naprednu glumu, analizu teksta i umjetnost teatra. Nakon Egipta nastavila je rad kao umjetnica, edukator i terapeut u Rimu, Kuvajtu, Bangladešu i Libiji.

Osim predstave, Mejrema će za djecu Visa održati i SAHARSKO BLAGO, predstavljanje u kojem metodom „hands on the treasure“ djeca doznaju više o najvećoj pustinji na svijetu. Kroz priču, dakle auditivno, kroz slide i video prezentaciju, dakle vizualno ali i kroz taktilni aspekt, uzimajući direkto u ruke saharske geološke primjerke olivina, okamenjenog drveća, konglomerata, fosila, kristala, pustinjske ruže, ohlađene mjehure lave i pustinjske biljke koja se jednom kapljicom vode otvara, kao i sjekira iz kamenog doba, djeca mogu doživjeti energiju tog čarobnog prostranstva. U priči doznaju ne samo o geološkom i antropološkom blagu već o pojmu dezertifikacije i o ekologiji koja je glavna smjernica ovog projekta Mejreme Reuter koja je provela sedam i pol godina istražujući Saharu, jedan od najfascinatnijih dijelova ovog našeg prekrasnog planeta te radila na podizanju ekološke svijesti mladih na tri kontinenta.

Saharsko blago je na programu u subotu 21.4. u KC Ivan Vitić u 11h, a ulaz je besplatan.

Na Mejreminu inicijativu, članovi likovnih udruga „Emanuel Vidović“ i „Vasko Lipovac“ iz Splita, kao i drugi njezini kolege i prijatelji odlučili su pokloniti svoje umjetničke slike djeci Visa.  Mejrema će pripremiti i otvoriti izložbu „Besa za planet“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vis u subotu 21.4. u 18h. Slike će nakon toga preseliti u prostore dječjih vrtića i osnovnih škola u Visu i Komiži kako bi bile dostupne djeci. Uz otvorenje izložbe Mejrema će u subotu 21.4. u 18:30 u knjižnici u Visuodržati i predstavljanje knjige fotografija i priča „LIBIJA, PRIČA O LJUDIMA“.

Izložba umjetničkih fotografija „Libija,priča o ljudima“, Mejreme Reuter imala je svjetsko otvaranje u Kulturnom centru u Operi, rezidencijalnom predgrađu Milana, 30. ožujka 2012. Po prvi put publika je vidjela 33 fotografije velikog formata 80x60  koje su nastale tijekom  četverogodišnjeg boravka autorice u Libiji od 2003. do 2007. Ovom izložbom želja joj je nastaviti sa radom na fuziji kulture, umjetnosti i saznanja o tradicijama koje su osnova ljudskog dostojanstva i pravog napretka. Odgovore o humanosti u pravom smislu te riječi Mejrema ne dobija u bibliotekama ili institutima. Prave odgovore nalazi upravo među ljudima koji poznaju prirodu i žive u, na prvi pogled, nemogućim životnim uvjetima bez vode, medicinske pomoći ili škola. Jedna od najbogatijih naftnih zemalja svijeta zapravo doživljava upravo ovo kroz što cijeli svijet sada prolazi. Gramzljivost pojedinaca uobličava živote cijelog svijeta. I to na štetu svih nas. Ekološke i humane katastrofe sve su češće a trebalo bi biti obrnuto. Da li se mi uopće razvijamo ili smo žestoko manipulirani? Gdje idemo? U Libiji, Mejrema otkriva da je tradicija i kultura pravoga čovjeka daleko jača od svega. Njezine fotografije Libije nagrađivane su i od strane eminentnih fotografa i povjesničara umjetnosti. Naime, Mejrema je sudjelovala isključivo na onim natjecanjima gdje se nije prikazivalo ime autora već samo broj. Kad bi se proglasio pobjednik i kada bi se doznalo njegovo ili ovaj put njezino ime, desilo se da je u tri različite kategorije, Mejrema jednom kući donijela tri prve nagrade. Apolon, jedna od fotografija s izložbe, u višemetarskom formatu, dugo je krasila ulaz u središnjicu British Councila u  samom centru Londona. Uz fotografije, Mejrema je napisala i knjigu priča te ih sve skupa objavila u knjizi „Libija, priča o ljudima“ u izdanju CDV info d.o.o.

Program SuPerKulture dio je projekta "Permanent Art" te se realizira u suradnji s: Odysseuss line j.d.o.o.; Gradska knjižnica i čitaonica Vis, Zvjezadno selo Mosor, Nautički centar Komiža i brojnim institucijama i pojedincima s otoka Visa koji rado i kontinuirano spomažu rad BESE. Organizator je Umjetnička organizacija BESA, prvo i trenutno jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj koje svojim radom spaja permakulturu kulturu u odgovoran način života na otoku. Od 2013. BESA je pokrenula kontinuiran program ljetnog BESA festivala i kazališnog kampa, ZIMSKI TEATAR NA VISU (organizacija gostovanja profesionalnih predstava), BACKSTAGE STUDIO (edukacija djece i odraslih, Split, Vis, Zadar) te predano radi na boljoj kvaliteti života na otoku Visu.

Program sufinancira: Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Grad Komiža


Više o detaljima programa na FB I web stranici Kazališta BESA. 


« PREV
NEXT »

No comments

Oznake

Adsense (1) aerodrom (1) Anatomija otoka (11) Anči Fabijanović (1) Anela Borčić (3) ankete (8) apartmani vis (1) arheologija (5) arhitektura (1) baština (6) BaVul (5) Biševo (2) blog (44) blogosfera (9) boćanje (19) Bogoljub Mitraković (11) Boris Čargo (3) Boško Budisavljević (6) brodovi (3) Češka vila (4) čestitke (1) crkva (42) crna kronika (10) dizajn (1) Dobrila Cvitanović (2) Dom starih (8) don Ivica Huljev (5) don Milan Šarić (3) Don Paulin (6) društvene mreže (1) Dunja Bezjak (2) ekologija (5) estrada (1) fešte (5) film (16) flora (4) fotografija (38) fotomontaža (2) galeb (6) gastro (4) generacije (3) glazba (34) Goran Mladineo (20) grad (20) grad-objave (30) gradonačelniik (1) gradonačelnik (16) Gradsko vijeće (18) Hajduk (7) HEP (2) HGG Vis (1) hoteli Vis (1) HPD Hum (2) Hrvati u svijetu (4) Hrvatska (7) Hrvatska zora (14) humanitarne akcije (3) humor (4) HVIDR-a (4) in memoriam (2) Ivica Roki (5) Ivo Radica (3) Jakša Fiamengo (4) jedrenje (9) Joško Božanić (2) Joško Repanić (7) Kalambera (1) kartanje (4) kazalište (17) kino (1) književnost (21) Komiža (39) komunala (70) košarka (1) kriket (2) Kućani (3) kućni ljubimci (1) kultura (25) Kut (181) laptop Acer (1) Lavurat za poja (2) likovna umjetnost (19) limuni (3) ljudi (141) logo (3) m/t Lastovo (1) Mamma mia 2 (3) Matica hrvatska (1) medijski ponedjeljak (17) Metković (1) mladi (3) Modra špilja (1) more (25) MUP (1) najava događanja (4) najave (1) Natalia Borčić (4) Nevio Marasović (1) Nikola Kežić (2) Nikša Sviličić (1) NK (23) NK VIS (1) nogomet (22) Norway (1) obrazovanje (10) oglašavanje (2) oružje (1) OŠ Vis (9) osmrtnice (1) osobno (8) otoci (5) otok (3) otok Vis (6) pčelarstvo (2) Petra Kapor (1) planinari (2) Podšpilje (3) poklod (4) Pokret otoka (1) polemike (1) politika (26) poljoprivreda (5) pomorci (1) posao (2) povijest (32) priroda (12) promet (25) promo (1) Prostorni plan (1) PROVISLO (11) Ranko Marinković (5) razgovor (4) ribe (3) Rodoslovlje (1) Rogačić (1) ronjenje (1) Rukavac (1) Siniša Brajčić (8) škola (6) škrinjica (2) Slavomir Raffanelli (4) slider (184) sobe (1) Split (1) sport (10) Srebrna (1) Srećko Marinković (2) SŠ AMK (15) stare kartoline (1) Stipe Vojković (1) svijet (1) Tihana Skerbić (2) tradicija (8) trčanje (1) turizam (39) udruga Svima (3) urbanizam (1) USA (1) uvale (3) veja (1) Veljko Mratinić Brojne (2) VERN' (6) Vesna Bučić (3) video (7) video razglednica (14) video vijesti (4) vijesti (14) vinogradarstvo (1) Vis (9) viški govor (2) viški plivački maraton (2) vjenčanja (5) Vjerni Visu (3) Vodovod i odvodnja (2) vrijeme (9) vrtić (14) Vukovar (2) zabava (11) zanimljivosti (43) zdravlje (7) Ženaglava (1) Zima na otoku (8) životinje (1) žutilo (2)