BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

header-ad

Najava: Uskrsni koncert na Spilice



Izostala struka, pukla bruka!



Visoko položena velika kanalizacijska šahta ne omogućava potrebni pad da bi se ulica spustila na primjerenu razinu ispod kućnog praga. Neko je prije za*eba' stvar. I šta sad? Ispraviti grešku! A što drugo? Pa nije valjda Malena kriva.

U ovom slučaju sva pokazana dobra volja viškog gradonačelnika neće pomoći bez uvažavanja zakona geometrije.

Festival cvijeća 2018


Radici posebno priznanje portala gradonačelnik.hr


Portal gradonačelnik.hr za sebe tvrdi da se vode isključivo brojkama i rezultatima pri kreiranju top listi najuspješnijih gradonačelnika. Jednim od priznanja ovog portala pohvalili su se i iz ureda viškog gradonačelnika.



Foto kronika - 20180323


Vrijeme je kao pred Božić, a ne kao pred Uskrs. Po temperaturama, naravno. Još se grijemo. Izgleda gotovo nestvarno da će za tjedan, dva  početi predsezona.








Na Kut se privezala "Zagorska mornarica". Toplo obučena. S razlogom.


Otok živi i umire... 






Je još co noviga? Jakša Fiamengo dobio Porina za životno djelo, srednja škola "Antun Matijašević Karamaneo" uključena je među škole u kojima najesen kreće kurikularna reforma... Ovo za Jakšu me nije iznenadilo, Jakša je to zaslužio. A nije me iznenadilo ni ovo drugo. Vidi zašto!



Poziv na "Wine Vip Event" u Splitu


Poštovani,
Obrtnička komora Split je ove godine prvi puta suorganizator manifestacije “WINE VIP EVENT”-Međunarodne konferencije vrhunskih vinskih znalaca, koja će se održati u Splitu, dana 05.04.2018.g. u hotelu Park.
Na toj manifestaciji okupljaju se ugostitelji, vlasnici restorana, konoba, malih hotela i sl... Biti će izlaganja vrhunskih govornika, među kojima su: sommelierski pobjednici Hrvatske i Austrije, veliki znalci ugostitelji vinari: Filip Savić, Jure Andrijašević, Mario Meštrović i Marija Vukelić, a poseban gost dolazi iz Austrije Suwi Zlatić, te mnogi drugi.
Domijenak na manifestaciji pripremati će naš vrhunski kuharski trio: Ivan Pažanin, Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević.
Ulaz je besplatan, a o točnom satu početka bit ćete naknadno obaviješteni.
Molimo Vas da o istom obavijestite ugostitelje, te vlasnike malih hotela sa svog područja, te nam popis zainteresiranih sa mail adresama dostavite što prije, kako bi znali točan broj sudionika na manifestaciji.
S poštovanjem,
Tajnica: Katija Šabić, dipl.iur.





Javni poziv za podnošenje Zahtjeva za izdavanje dozvola za autotaksi prijevoz na području grada Visa



Javni poziv za podnošenje Zahtjeva za izdavanje dozvola za autotaksi prijevoz na području grada Visa: Klikni - OVDJE!



Svjetski dan kazališta - čestitka

Dragi otočani, 
čestitam vam današnji Svjetski dan kazališta za djecu i mlade kao i nadolazeće važne datume za kazalište u svijetu. Sutra slavimo Svjetski dan lutkarstva a idući utorak 27.ožujka i Svjetski dan kazališta. 
Pozivamo vas da nam se pridružite u programu SuPerKulture 2 koji smo pripremili za nadolazeći vikend, osobito na predstavama za djecu "Šumastikus" (školska dvorana OŠ Vis u petak 11:30), te "Jezične varijacije" (Spomendom, petak 19h). 


Draga djeco i mladi, jednom davno prva su kazališta imala pozornice izgrađene od kamena. Tek puno puno kasnije kazališne su se pozornice počele izrađivati od drveta. Točnije, od dasaka. A onda se pojavio i onaj čuveni slogan koji kazalište opisuje kao DASKE KOJE ŽIVOT ZNAČE. To je, ako mene pitate, živa istina. E pa, draga djeco i mladi, zato svakako otiđite u kazalište. Možda ćete baš tamo pronaći dasku koja vama fali. (poruka Zorana Pongrašića, hrvatskog pisca, povodom obilježavanja današnjeg dana).

Do susreta u kazalištu!

Marica Grgurinović

Umjetnička voditeljica / Artistic director
Kazalište BESA / Theatre BESA
Šetalište stare Isse 25
21480 Vis
OIB 27872315016
IBAN: HR7723400091110592001

kontakt: +385 95 5177 577

*****

Više o detaljima programa na FB I web stranici Kazališta BESA. 


Sidi, zapali! Nije posa' zec da će uteć'.


Žuti i Kasim već su u više navrata bili medijski eksponirani na ovom blog-portalu. Za Filipa se baš i ne sjećam da se našao ispred kamere, a čovik je tu na Visu već 19 godina. Radnik i po! Ovo je onaj trenutak kad se kaže: Sidi, zapali! Nije posa' zec da će uteć.






Sutra kalendarski počinje proljeće: Foto kronika - 20180319


Sutra poslijepodne u 17.15 sati kalendarski počinje proljeće. Dan uoči početka sunce je izmamilo Višane na šetnju do Češke vile i Grandovca. Evo nekoliko slika s moje šetnje...














One swallow doesn't make a spring



Jedna jedina jedrilica vezana uz kušku rivu, a jedna lasta ne čini proljeće. Ipak, lijepo ju je vidjeti kao vjesnika nadolazeće sezone. Poklonio sam joj dužnu foto pažnju. Uglavnom zbog pozadine.





Biskupijski Križni put 2018 - izmjena reda plovidbe trajekta Split - Vis u subotu 17.3.2018.


Izmjena reda plovidbe trajektne linije Split - Vis u subotu, 17.3.2018.

U subotu, 17.3. trajektna linija 602 Split – Vis isplovit će u 21:00 sat umjesto u 18:30 sati. Katamaranska linija 9602 Split - Vis isplovit će prema redu plovidbe u 15:00 sati iz luke Split.

Dakle, sa Križnog puta se vraćamo preko Splita, trajektom u 20.00 Supetar-Split, pa na trajekt za Vis u 21.00  ( don Milan Šarić)




Foto kronika - 20180314


Ovakvu jednostavnu numeraciju nadnevka (godina, mjesec,dan) uz video ili fotografije već sam koristio. Ne moram smišljati naslov, a ni za tekst često nemam vremena ni volje. A svega je tu pomalo; komunale, ribarščine, ljubavi, prolaznosti...








Viški zubar traži stan



Približava se turistička sezona i podstanari su na mukama. Bliži se dan kad će ih stanodavci "šutnuti" i stambene kvadrate ponuditi turistima. Za tri ljetne noći vlasnik stana će zaraditi zimsku mjesečnu najamninu. Tržište je nemilosrdno i podstanar u turističkom raju, naravno, izvisi. Ipak, zatekla me činjenica da se u istoj podstanarskoj neprilici nalazi i viški stomatolog Goran Tičinović što potvrđuje njegova objava na fb grupi "Tražim nudim otok Vis" kojom traži stan od 13.4. nadalje.



U vremenu kad i ugostitelji, svjesni stanja na tržištu radne snage, nude konobarima smještaj ili kad grad svjestan istih problema u Samogoru gradi smještajne jedinice za sezonsku radnu snagu, čudno mi je da poslodavac dr. med. stom. Gorana Tičinovića ( Dom zdravlja S-D županije) i domaćin (grad Vis) nisu već riješili taj problem.

'ebeš državu koja nema mehanizme kojima se brine za svoje učitelje, zdravstvene djelatnike, policajce... Oni nisu sektor privatnih usluga i u pravilu se ne otimaju za službovanje na otoku. Druga stvar su privatne škole, privatni vrtići, privatni detektivi, privatne liječničke i stomatološke ordinacije. Mi imamo previše države tamo gdje ne treba i premalo tamo gdje treba.

Bit će mi drago ako ovaj post bar malo pomogne viškom zubaru da se brže i povoljnije podstanarski zbrine ovog ljeta. Neskromno, ovaj blog - portal je ipak nešto većeg oglašivačkog potencijala od fb grupe.



COMIC SANS, film Nevija Marasovića, u viškom kinu

(sa snimanja filma u Visu, travanj 2017.),  vidi više - OVDJE!

COMIC SANS, film Nevija Marasovića, prošle godine sniman je na Visu pod radnim naslovom Povijest bolesti. Kritike su vrlo dobre, a u petak ga možete pogledati u viškom kinu.

VIS
Dvorana Hrvatskog doma, Zimsko kino Hrid
Petak, 16. 3. 2018. godine s početkom u 20:30
(English Language, Croatian Subtitles)
Dvorana se grije





Poziv umjetnicima




Poziv umjetnicima za predlaganje programa 6. BESA festivala (kolovoz, Vis, Svetac)

Pozivamo sve umjetnike, pedagoge, zaljubljenike u prirodu, permakulturu i robinzonski način života da prijave svoje prijedloge za sudjelovanje u radioničkom programu 6. BESA festivala koji će se održati na otocima Visu i Svecu u kolovozu 2018.

Kandidatima nudimo:
-          Smještaj u robinzonskom kampu (školska dvorana u Komiži, borova šuma na Svecu)
-          Vege prehrana (ručak)
-          Slobodan ulaz na festivalski program
-          Vrhunska zabava i uživanje u moru i suncu
-          Dobra ekipa, nova i stara prijateljstva
-          Poticajni i kreativni uvjeti za rad
-          Moguće predstavljanje u festivalskom programu (izvedbe)
-          Promociju u sklopu projekta

    Od kandidata tražimo:
    -          Robinzonski duh
    -          Pedagoško i umjetničko iskustvo i znanje koje želi podijeliti
    -          Profesionalnost, odgovornost, spremnost na suradnju
    -          Ispunjavanje online prijavnice

      Rok za prijavu je do 26.3. Nakon toga svi kandidati će biti kontaktirani mailom o statusu njihove prijave te o daljnjim informacijama vezanim za sudjelovanje u programu.
      Više informacija o kampu na otoku Svecu.
      Više informacija o BESA festivalu.

      Kazalište BESA



      Oznake

      Adsense (1) aerodrom (1) Anatomija otoka (11) Anči Fabijanović (1) Anela Borčić (3) ankete (8) apartmani vis (1) arheologija (5) arhitektura (1) baština (6) BaVul (5) Biševo (2) blog (44) blogosfera (9) boćanje (19) Bogoljub Mitraković (11) Boris Čargo (3) Boško Budisavljević (6) brodovi (3) Češka vila (4) čestitke (1) crkva (42) crna kronika (10) dizajn (1) Dobrila Cvitanović (2) Dom starih (8) don Ivica Huljev (5) don Milan Šarić (3) Don Paulin (6) društvene mreže (1) Dunja Bezjak (2) ekologija (5) estrada (1) fešte (5) film (16) flora (4) fotografija (38) fotomontaža (2) galeb (6) gastro (4) generacije (3) glazba (34) Goran Mladineo (20) grad (20) grad-objave (30) gradonačelniik (1) gradonačelnik (16) Gradsko vijeće (18) Hajduk (7) HEP (2) HGG Vis (1) hoteli Vis (1) HPD Hum (2) Hrvati u svijetu (4) Hrvatska (7) Hrvatska zora (14) humanitarne akcije (3) humor (4) HVIDR-a (4) in memoriam (2) Ivica Roki (5) Ivo Radica (3) Jakša Fiamengo (4) jedrenje (9) Joško Božanić (2) Joško Repanić (7) Kalambera (1) kartanje (4) kazalište (17) kino (1) književnost (21) Komiža (39) komunala (70) košarka (1) kriket (2) Kućani (3) kućni ljubimci (1) kultura (25) Kut (181) laptop Acer (1) Lavurat za poja (2) likovna umjetnost (19) limuni (3) ljudi (141) logo (3) m/t Lastovo (1) Mamma mia 2 (3) Matica hrvatska (1) medijski ponedjeljak (17) Metković (1) mladi (3) Modra špilja (1) more (25) MUP (1) najava događanja (4) najave (1) Natalia Borčić (4) Nevio Marasović (1) Nikola Kežić (2) Nikša Sviličić (1) NK (23) NK VIS (1) nogomet (22) Norway (1) obrazovanje (10) oglašavanje (2) oružje (1) OŠ Vis (9) osmrtnice (1) osobno (8) otoci (5) otok (3) otok Vis (6) pčelarstvo (2) Petra Kapor (1) planinari (2) Podšpilje (3) poklod (4) Pokret otoka (1) polemike (1) politika (26) poljoprivreda (5) pomorci (1) posao (2) povijest (32) priroda (12) promet (25) promo (1) Prostorni plan (1) PROVISLO (11) Ranko Marinković (5) razgovor (4) ribe (3) Rodoslovlje (1) Rogačić (1) ronjenje (1) Rukavac (1) Siniša Brajčić (8) škola (6) škrinjica (2) Slavomir Raffanelli (4) slider (184) sobe (1) Split (1) sport (10) Srebrna (1) Srećko Marinković (2) SŠ AMK (15) stare kartoline (1) Stipe Vojković (1) svijet (1) Tihana Skerbić (2) tradicija (8) trčanje (1) turizam (39) udruga Svima (3) urbanizam (1) USA (1) uvale (3) veja (1) Veljko Mratinić Brojne (2) VERN' (6) Vesna Bučić (3) video (7) video razglednica (14) video vijesti (4) vijesti (14) vinogradarstvo (1) Vis (9) viški govor (2) viški plivački maraton (2) vjenčanja (5) Vjerni Visu (3) Vodovod i odvodnja (2) vrijeme (9) vrtić (14) Vukovar (2) zabava (11) zanimljivosti (43) zdravlje (7) Ženaglava (1) Zima na otoku (8) životinje (1) žutilo (2)